Sonrisa Dance Center vs. COVID-19 – Instructori de dans in vreme de furtuna

sonrisa dance center cluj

Am vorbit cu Adrian și Tatiana Tîrt, fondatorii Sonrisa Dance Center din Cluj, despre efectele COVID-19  asupra dansului social din România. Pandemia le-a blocat activitatea, ca de altfel tuturor școlilor de dans. Însă oricât de mare este această provocare, singurul drum pe care Adrian și Tatiana aleg să meargă este ÎNAINTE.  

Ne-au împărtășit din gândurile și ideile lor cu privire la această perioadă, dar și câteva strategii de supraviețuire în vreme de furtună pentru dansatorii din țară.

  • De cât timp practicați salsa și bachata și de cât timp sunteți instructori?

Practicăm dansurile caraibice din 2007 și a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Predăm din 2009 (Adrian) și 2012 (Tatiana) și ne bucurăm că am reușit să facem atât de multă lume fericită.

Din 2014 suntem fondatori, instructori și performeri Sonrisa Dance Center din Cluj Napoca, școală care s-a bucurat de succes foarte repede.

Sonrisa Dance Center – reteta unei scoli de dans de succes

Ne place să facem lucrurile foarte bine, ne respectăm cursanții și suntem mereu activi atât la nivel național cât și pe scena festivalurilor internaționale.

  • Care considerați că sunt provocările pe care le aduce această perioadă în domeniul dansului social din România?

Orice situație are 2 fețe, una pozitivă și una negativă. Depinde de noi ce alegem să vedem. Suntem de acord că această izolare ne-a făcut să ne simțim singuri și ne-a îngrădit relaționarea, dar există totuși motive care ne fac să apreciem mai mult ceea ce avem. Vrem să credem că după această perioadă vom aprecia mult mai mult instructorii de dans, vom susține evenimentele organizate și tot efortul pe care o școală îl depune în activitatea sa.

Pandemia de Covid-19 versus scolile de dans.

  • Cum credeți că vor fi afectați pe termen mediu și lung instructorii și studio-urile de dans de măsurile luate de autorități?

Cu siguranță distanțarea socială va afecta mersul lucrurilor, iar cursurile de dans nu vor mai fi atât de populate. Reorganizarea este cuvântul cheie pentru această perioadă. Chiar dacă vom fi nevoiți să reducem din ore sau să ținem cursuri cu număr limitat de personane, asta nu ne împiedică să continuăm să facem ceea ce ne place. Suntem convinși că orice perioadă mai grea are un final. Prin urmare nimic nu ține o veșnicie, așa că suntem optimiști și încrezători că lucrurile vor reveni la normal.

Setați-vă un scop și țineți-vă mintea ocupată cu lucruri mărețe.

  • Ce aspecte pozitive pot descoperi dansatorii în această perioadă?

Credem că după atâtea deplasări, nopți nedormite și efort fizic intens, e timpul să ne odihnim, să ne încărcăm bateriile și să fim în formă maximă pentru ceea ce va urma.

Această perioadă este numai bună pentru a investi în noi și a ne dezvolta atât ca oameni, cât și ca sportivi. Noi spre exemplu am participat la cursuri online care să ne ajute să ne reorganizăm activitatea și să implementăm idei noi la Sonrisa Dance Center. Asta puteți face și voi, setați-vă un scop și țineți-vă mintea ocupată cu lucruri mărețe.

Pentru noi această perioadă a fost cea mai potrivită în a demara un proiect pe care îl plănuisem cu ceva timp în urmă. Astfel, lucrăm intens la o platformă care va ajuta întreaga comunitate să se dezvolte șă să aibă acces la cursuri de dans online. De la cursuri pentru începători și până la cursuri de avansați sau instructori, cu toții vor avea acces la o bază de date foarte bine structurată, care a dat rezultate foarte bune.

“Susțineți cursurile chiar dacă sunt plătite sau nu, share-uiți informații, acceptați provocări și nu criticați prea mult”

  • Cum credeți că ar putea instructorii de dans să abordeze lucrurile în acest context, ce ar putea face pentru a-și menține motivația și a nu renunța la visele și activitatea lor? Ce faceți voi pentru a depăși momentele negative, cum vă găsiți motivația ca instructori și ca dansatori?

Cel mai bun lucru pe care l-am făcut a fost renunțarea la a viziona știrile TV care ne încărcau negativ și ne agitau. Ne-am dat seama că nu putem schimba situația și tot ce putem face este să o acceptăm și să ne reorganizăm.

Am ținut mereu legătura cu cursanții noștri atât pe grupul online cât și prin video call-uri. Prin urmare în această perioadă relaționarea nu a fost întreruptă. De la concursuri, challenge-uri în care am provocat cursanții să ne povestească un moment drag lor din activitatea Sonrisa Dance Center, cursuri live/online, mesaje de încurajare și susținere, toate ne-au impulsionat să luptăm și să le oferim în continuare o activitate de care avem cu toții atâta nevoie.

  • Ce măsuri concrete ar putea lua întreaga comunitate de dansatori pentru a menține viu domeniul dansului social în România și a-l face eventual mai puternic în viitor?

Acum, mai mult decât oricând, este nevoie de susținere și înțelegere. Comunitatea trebuie să fie unită și să fie alături de instructorii și școlile lor. Situația ne impune să ne mutăm în online, așadar susțineți cursurile chiar dacă sunt plătite sau nu, share-uiți informații, acceptați provocări și nu criticați prea mult. Oferiți feedback-uri constructive și fiți realiști. Este important să oferim ca să și primim, și doar așa o să fim mai puternici.

1 thoughts on “Sonrisa Dance Center vs. COVID-19 – Instructori de dans in vreme de furtuna

  1. Pingback: Judit Borzasi (Sonrisa DC) Despre Kizomba, Provocari Si Oportunitati | MIMI Dance

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *