Judit Borzasi este un personaj important in comunitatea kizomba din Romania si unul din fondatorii Sonrisa Dance Center Cluj. Am discutat cu ea despre provocarile acestei perioade si cum va arata peisajul dansului dupa aceasta pandemie.
Uite asa am descoperit si detalii fascinante din viata ei de artista si am aflat ca s-a indragostit de dansurile afro-caraibice inca din 2010. In acelasi an a plecat din Romania in Australia, unde in 2012 l-a cunoscut pe Rio din Portugalia, dansatorul care a invatat-o bazele dansului Kizomba. Alaturi de Rio a tinut primul ei workshop de Kizomba in Brisbane, Australia.
Campionate mondiale si competitii nationale. Cum a devenit instructor de dans
“In acelasi an 2012 m-am intors in Romania si l-am convins pe Lucian Ambrozie sa predam un curs de Kizomba la Salsa Caliente. Apoi m-am intors in Australia pentru a urma un curs de instructor de dans, ca sa pot practica aceasta meserie full-time.” ne povesteste Judit.
Dupa 2 ani si 2 concursuri de dans mondiale s-a intors definitiv in Romania si a fondat Sonrisa Dance Center impreuna cu doi dintre cei mai valorosi oameni din lumea dansului: Tatiana si Adrian Tirt.
“Pe vremea respectiva Kizomba era noul stil de dans cuceritor din lumea dansului, așadar nu putea să lipsească din repertoarul nostru. În primul an am predat alături de Adrian Tirt de la Sonrisa DC. Pe urmă cu Paul Bucur, obținând 2 titluri de campioni naționali la Kizomba. Acum o să continui să predau și să savurez viața de artist cu iubitul meu Radu Găvozdea, el fiind un exemplu minunat că poți să începi și după vârsta de 30 de ani și să ai succes în lumea dansului.” relateaza cu pasiune Judit.
Kizomba e un dans de conexiune. Această conexiune nu o creezi doar cu partenerul/a de dans. Este conexiunea cu tine însuți, conexiunea cu muzica, în cazul performerilor, și cu publicul. (Judit Borzasi)
- Judit, cum te-a afectat până acum pe tine ca instructor, artist, performer această perioadă de criză a coronavirusului?
Judit Borzasi: Lumea dansului a fost printre cele mai afectate de această criză. De pe o zi pe alta ne-am suspendat activitatea. S-au anulat evenimentele de profil si s-a instalat o stare generală de îngrijorare și incertitudine. După ce a trecut șocul inițial am încercat să ne adaptăm, ne-am familiarizat cu camera de filmat și cu mediul online. Încercând să rămânem pozitivi am descoperit și beneficiile situației.
- Ce alternative ai găsit pentru a rămâne conectată la Kizomba chiar și în această perioadă?
Judit Borzasi: Și noi, și alți instructori am testat terenul în mediul online. Am acceptat provocări diverse, am urmat workshopuri live. Printre altele am descoperit un master class ai artistilor mei preferati din Portugalia, Ricardo și Paula de la ALC. M-a entuziasmat această posibilitate. A fost o experiență minunată să mă conectez cu ei și să îmi dezvolt cunoștințele cu îndrumarea lor.
- Kizomba este un dans de conexiune, și în această perioadă ni se cere să păstrăm distanța socială. Cum vezi acest stil de dans în România în perioada post pandemie?
Judit Borzasi: De acord. Kizomba e un dans de conexiune. Această conexiune nu o creezi doar cu partenerul/a de dans. Este conexiunea cu tine însuți, conexiunea cu muzica, în cazul performerilor și cu publicul. Așa că ne rămân destule de practicat și pe cont propriu. Avem oportunitatea să ne concentrăm asupra propriei persoane, ceea ce cred că are potențialul de a crește încrederea individuală și calitatea dansului în general. Când situația se va stabiliza si se va putea dansa din nou si in pereche, ai putea fi un dansator mai sigur pe sine, mai pregătit pentru conexiunea cu celălalt.
Sau dacă alegi să faci o pauză în perioada asta, este ok și așa. Când vei relua dansurile posibil să treci din nou prin entuziasmul și emoțiile de la început si să redescoperi bucuria de a dansa ca și atunci când ai călcat prima dată pe ringul de dans.
- Împreună cu Adrian si Tatiana ați fondat Sonrisa Dance Center. Ce te-a motivat să începi acest proiect?
J.B.: Am început proiectul Sonrisa pentru că toți trei ne-am dorit mult să ne ocupăm zilnic cu ceea ce ne pasionează. Am crezut în noi și în visul nostru comun de a crea ceva frumos și de calitate în lumea dansului.
Ce te motivează să îl duci mai departe chiar și în această perioadă de incertitudine?
Oamenii frumoși și valoroși din comunitatea Sonrisa. Ei sunt motivația mea, și mă determină să mă întorc la studio de fiecare dată. Iubesc să predau și să îi antrenez. Aduce o satisfacție imensă când îi văd progresând și zâmbind după fiecare reușită.
Sfaturi de la Judit Borzasi pentru cursanti online
- Crezi că putem învăța să dansăm Kizomba și de acasă?
J.B.: Absolut. Orice stil de dans se poate învăța de acasă. Cât de bine, e o altă întrebare. În dansurile afro-caraibice componenta socială e reprezentativă. Pentru o experiență completă trebuie să practici și într-un mediu social.
- Ce sfaturi le poți da celor care și-ar dori să invețe Kizomba în această perioadă?
J.B.: Go for it! Pentru cupluri cred că este un mod frumos de a petrece timp de calitate împreună.
- Ce fac cei care nu au un partener și își doresc să învețe Kizomba?
J.B.: Cu atât mai bine. În pereche de multe ori cred că atenția noastră se îndreaptă către partener/ă, și uităm să ne conectăm la noi înșine. Dansând singur acasă ai ocazia de a explora ce îți place ție personal, și a descoperi bucuria adevărată de a dansa, fără să te încurce dorința de a te ridica la așteptările celuilalt.
Iubitul meu la începutul relației noastre și-a dorit să mă surprindă și a învățat singur acasă lady saida (element de bază în Kizomba). Cu prima ocazie când am dansat împreună l-a efectuat atât de bine încât nu îmi venea să cred că l-a învățat singur. Deci, se poate!
- Cum vezi în general scena dansului social în România după această criză?
J.B.: Cred că evenimentele de dans vor avea mai mulți participanți. Atmosfera la acestea va fi și mai prietenoasă datorită faptului că vom fi mai recunoscători pentru posibilitatea de a dansa, și ne vom încuraja reciproc mai des decât să ne judecăm.
- Crezi ca va fi o schimbare la dansatori, artiști, performeri? Dacă da, ce crezi că se va schimba?
J.B.: Schimbarea este o constantă. Criză sau nu, lucrurile și oamenii se schimbă. Având în vedere situația neobișnuită cu distanțarea socială cu siguranță vor apărea multe proiecte și platforme online. Va exista o disponibilitate imensă de informații din partea multor dansatori și artiști. Prin urmare cred că asta va crea o evoluție generală în rândul dansatorilor. Deasemenea cred că aspectul social va deveni mult mai valoros.
- Ce sfaturi sau sugestii ai pentru ceilalți instructori de kizomba?
J.B.: Suntem bombardați de sfaturi și sugestii în perioada asta. Cred că fiecare ar trebui să facă exact ce simte că are nevoie sau ce consideră că e mai bine pentru el/ea. Pe mine m-a salvat obiceiul de a economisi, și consider că trebuie să investesc timp și energie în mine însumi.
- Ce planuri/proiecte ai pe viitor tu, Judit Borzasi, ca instructor de dans, dansator si performer?
J.B.: Ca și instructor, artist și performer mereu m-am străduit să transmit cât mai multă energie pozitivă, bucurie și emoții publicului, oamenilor care vin să învețe de la noi. Pericolul să ajungi la burn-out e foarte mare. Iar perioada actuală pentru mine este o oportunitate de reîncărcare, dezvoltare personală și odihnă. În viitor intentionez să lansez noul show alături de iubitul meu, să continui să îndrum dansatori, și să dezvolt proiectele mele de suflet.
- Câteva gânduri pentru toți dansatorii de social dance din România.
J.B.: O să revenim mai puternici și mai entuziasmați decât înainte.
Păstrați-vă gândirea pozitivă si pasiunea pentru dans in viata.
Susțineți cat puteti si cum puteti fenomenul dansului social in România! Doar asa ne vom putea intoarce.
Super interviul, dar atenție la detalii. Fiind un stil de dans, Kizomba se scrie mereu cu “K” mare, iar o campioană precum Judit ar trebui să știe asta. 😀
Iti multumim pentru aceste sugestii, Sandra! Interviul de fata a fost redactat de catre unul din editorii nostri si in acest moment este revizuit pentru a se adauga majuscule acolo unde s-au omis.